Artiesten brengen normaal gesproken eerst een album uit en gaan dan met die plaat op tour, maar Jennie Lena besloot het eens helemaal anders aan te pakken. De zangeres bracht tijdens een concert in Paradiso materiaal ten gehore dat ze nog niet op een plaat heeft gezet en besloot de liveopnames nu als EP uit te brengen.

"De EP is eigenlijk toevallig ontstaan, omdat er bij mijn concert in Paradiso opnamen werden gemaakt voor een promofilmpje. Toen we dat terugluisterden, leek het ons leuk om het allemaal eens andersom te doen en juist de sfeer van dat moment op plaat uit te brengen", legt de zangeres de keuze voor de EP Live, Raw & Intimate uit.

Lena, die landelijke bekendheid kreeg door haar succesvolle auditie bij The voice of Holland in 2015, geeft toe dat haar in eerste instantie werd afgeraden om liveopnamen als EP uit te brengen. "Er waren discussies dat ik beter eerst een gewoon album kon afleveren en dan misschien een live-EP, maar ik ben gewoon een eigenwijs stuk vreten", lacht ze.

Ze is dan ook tevreden met het resultaat. "Het verse zweet spat van de plaat af. Je hoort letterlijk het moment in plaats van een opname waar nog drie maanden aan geschaafd kan worden. Live sta je altijd meteen op scherp, ook dankzij de energie van het publiek."

'Het is onvermijdelijk dat ik vrienden weinig zie door de muziek'

Lena koos voor haar versie van Nina Simone's Work Song als single. "Dat lied staat voor mij voor alle offers die je moet maken als je je leven toewijdt aan de muziek. Het is bijvoorbeeld onvermijdelijk dat ik mijn vrienden weinig zie en eigenlijk geen tijd heb voor een sociaal leven."

Hoewel de liefde voor de muziek het altijd wint van alle opofferingen die Lena moet doen ik haar leven, heeft ze ook weleens momenten dat ze er doorheen zit. "Soms vraag ik me weleens af of mensen nog wel zitten wachten op echte muziek. Er wordt vandaag de dag zoveel fastfoodmuziek gemaakt en ik wil juist slowfood brengen."

Lena denkt een moment na over haar uitspraak. "Ach, wie bepaalt ook wat echte muziek is. Wat ik doe is misschien een langere weg, maar qua succes heb je sowieso alleen garantie tot de voordeur. Dan kun je maar beter zo dicht mogelijk bij jezelf blijven."

De zangeres vindt het dan ook belangrijk dat genres als soul, blues en funk levend blijven. "Soms hoor ik bepaalde liedjes die enigszins in de vergetelheid zijn geraakt. Dat zijn pareltjes die ik dan een nieuw leven in wil blazen, omdat ze het verdienen gehoord te worden."

De EP Live, Raw & Intimate is vrijdag verschenen. Jennie Lena werkt momenteel aan een nieuw album met eigen werk.