Taylor Swift, Billie Eilish en Ariana Grande hebben bij de MTV Video Music Awards ieder drie prijzen gewonnen. Swift won onder meer die voor de video van het jaar met het nummer You Need To Calm Down. Grande werd uitgeroepen tot artiest van het jaar, Eilish tot beste nieuwkomer.

De show in New Jersey werd door Swift geopend met het pro-lhbti-lied You Need To Calm Down en een optreden vol regenbogen. Ze bedankte haar fans die voor dit nummer hebben gekozen. "Dat betekent dat ook jullie een wereld waarin iedereen voor de wet gelijkwaardig is willen."

De award ging bijna aan haar neus voorbij toen John Travolta, die de prijs voor de beste video van het jaar mocht uitreiken, het beeldje aan een van de dragqueens in Swifts entourage gaf. De fout zorgde voor veel gelach in de zaal en op sociale media.

Zowel Swift als Grande had vooraf tien nominaties op zak. Swift won ook nog de prijzen voor het beste nummer met een positieve boodschap en die voor de video met de beste visuele effecten, Grande won die voor de beste art direction en het beste nummer van de zomer.

Beste nieuwkomer en beste groep

Eilish werd uitgeroepen tot beste nieuwkomer en mocht nog twee beeldjes meenemen: die voor de 'PUSH-artiest' van het jaar en met haar videoclip bij het nummer Bad Guy die voor de beste editing.

De Zuid-Koreaanse boyband BTS werd uitgeroepen tot beste groep. Zij mochten ook een award mee naar huis nemen voor het nummer Boy With Luv in de categorie beste K-popvideo.

Andere prijzen gingen naar Old Town Road van Lil Nas X feat. Billy Ray Cyrus (lied van het jaar), Sucker van de Jonas Brothers (beste pop), Money van Cardi B (beste hiphop) en Panic! At The Disco met High Hopes (beste rock). Missy Elliott kreeg de Vanguard-award voor haar gehele carrière.