Willeke Alberti (74) wil nog lang niet stoppen met zingen. In gesprek met Trouw vertelt de zangeres dat haar vak als een verslaving voelt.

"Zingen doet me zo veel, meer dan ik ooit gedacht heb. Nog steeds. Ik denk niet dat ik zonder kan. Als ik nu zou moeten stoppen, dan zou ik in een enorm zwart gat vallen. Ik moet er niet aan denken. Ik koester het zingen, dat is altijd zo geweest", aldus Alberti.

"Ik doe alles op gevoel, met nul techniek", vertelt de zangeres. "Maar kennelijk doe ik toch iets goed, anders had mijn stem na al die jaren niet meer zo geklonken zoals hij nu nog steeds doet. Ik sta nog steeds met gemak anderhalf uur achter elkaar te zingen."

Optreden met twee pieken

Voor haar twee grote shows in oktober in AFAS Live is het programma opgeknipt in twee keer een uur. "Eigenlijk doe ik dat liever niet, want voor mijn gevoel moet je in de opbouw dan twee keer pieken, vóór en na de pauze. Maar goed, twee uur zingen: dat gaat prima."

Aan repeteren heeft de zangeres een hekel, omdat ze het gevoel heeft voor zichzelf te staan zingen. "Op een podium, als het echt moet, met publiek erbij, dan bloei ik op. Dan gaat de energie stromen en kan ik mijn emoties en mijn gevoel delen. Ik heb een levende zaal nodig, wil elk kuchje horen en contact maken."

De show van mijn leven van Willeke Alberti en gasten vindt op 5 en 6 oktober plaats in AFAS Live.