A$AP Rocky zal zondag gewoon optreden tijdens Lowlands, heeft zijn management dinsdag aan de festivalorganisatie laten weten. De rapper is nog steeds verdachte in een Zweedse mishandelingszaak.

Lange tijd vreesden festivalbezoekers dat de Amerikaanse artiest, na zijn vrijlating uit een Zweedse cel van vorige week, niet meer naar Europa zou komen.

"We hebben nooit gezegd dat hij niet meer zou komen", laat een woordvoerder van Lowlands in een reactie weten aan NU.nl. "Tijdens zijn hechtenis gaf A$AP Rocky ook aan dat hij graag zou willen komen en het management heeft dinsdag bevestigd dat hij bij ons zal optreden."

'Management zal risico niet nemen'

Woensdag doet de rechter uitspraak in de zaak. De aanklager heeft zes maanden celstraf geëist. Bang dat A$AP Rocky enkele dagen later zal worden opgepakt in Biddinghuizen, is de woordvoerder niet. "Dat risico zal zijn management niet lopen."

Mocht A$AP Rocky woensdag een celstraf opgelegd krijgen, dan loopt hij het gevaar dat hij bij zijn aankomst in Nederland wordt opgepakt door de Nederlandse politie en wordt overgeleverd aan Zweden. Volgens advocaat Bas Martens van het kantoor Delissen Martens kan de artiest een uitspraak van de rechter over zijn arrestatie afwachten, maar ligt het helemaal aan de rechter of hij het vonnis in vrijheid mag afwachten. "Als deze vindt dat er kans op vluchtgevaar bestaat, zal hij het hoger beroep in hechtenis moeten afwachten."

Als A$AP Rocky zich verzet tegen overlevering aan Zweden, zou hij weleens een tijdje in Nederland kunnen vastzitten, vervolgt Martens. "Daar gaan dan weer enkele weken overheen. Vaak mag degene die verzet aantekent de uitkomst in vrijheid afwachten. Dan zou hij de benen kunnen nemen. Waarschijnlijk zal de rechter hem niet zonder voorwaarden, zoals bijvoorbeeld het inleveren van zijn paspoort, laten gaan."

De dertigjarige artiest werd begin juli in Zweden gearresteerd nadat er videobeelden waren opgedoken waarin te zien is dat hij een negentienjarige man slaat en schopt. Het incident vond op 30 juni plaats in Stockholm. De rapper, die zegt dat hij uit zelfverdediging handelde, was in de stad omdat hij zou optreden op een Zweeds festival.