Henri Belolo, de oprichter en liedjesschrijver van de discogroep Village People, is maandag op 82-jarige leeftijd overleden, melden Franse media dinsdag. Hij schreef onder meer de bekende hit YMCA.

De in Marokko geboren producer begon zijn carrière als dj in clubs. In de jaren zestig werkte hij in Parijs. Begin jaren zeventig verhuisde Belolo naar de Verenigde Staten. Daar leerde hij Jacques Morali kennen met wie hij liedjes produceerde voor de band The Ritchie Family.

In 1978 zetten ze de groep Village People op. De discogroep bestond uit mannen die zich hadden verkleed als politieagent, motorrijder, militair, indiaan, cowboy en bouwvakker. Naast YMCA, was Belolo in samenwerking met de in 1991 overleden Morali ook verantwoordelijk voor hits als In The Navy, Macho Man en Go West. Het laatstgenoemde nummer werd later door de Pet Shop Boys gecoverd.

De leden van Village People hebben in een officiële reactie laten weten verdrietig te zijn door het overlijden van Belolo en eren hem als een 'pionier van het discogenre'. "Zijn nalatenschap is gevormd door liedjes die voort zullen blijven leven", stellen ze.

Ook richtte Belolo de platenmaatschappij Scorpio Music op, waar onder anderen Martin Garrix, Armin van Buuren en Hardwell onder contract staan.