Verschillende Amerikaanse artiesten hebben samen met vertegenwoordigers uit de muziekindustrie de organisatie Music Artists Coalition opgezet, die moet opkomen voor de belangen van muzikanten. Onder anderen Dave Matthews, Anderson. Paak en Maren Morris hebben zich verenigd, meldt persbureau Bloomberg dinsdag.

"Opkomende artiesten verdienen dezelfde kansen als wij hadden - de mogelijkheid om te leven van de muziek", zegt Matthews. "Het is belangrijk dat de muzikanten van vandaag de weg plaveien voor de artiesten van morgen."

Het is de bedoeling dat de groep bij de Amerikaanse politiek gaat lobbyen voor de belangen van muzikanten.

De organisatie zal zich bijvoorbeeld richten op grote techreuzen als Spotify, Google en Amazon, die onlangs in beroep gingen tegen een uitspraak waaruit blijkt dat de auteursrechten van Amerikaanse artiesten met 44 procent omhoog moeten.

Er bestaan al meerdere lobbyorganisaties voor de muziekindustrie, maar de Music Artists Coalition is de eerste die zich speciaal richt op de belangen van muzikanten, zo vertelt bestuurder Irving Azoff, manager van onder meer de Eagles, Gwen Stefani en Travis Scott.

"Artiesten zitten bijna nooit aan de onderhandelingstafel. Dat wij nu een groep met machtige mensen hebben, zal iedereen aan tafel doen schrikken", aldus Azoff.