Metalband Rammstein heeft dinsdagavond opgetreden in De Kuip. Een overzicht van de belangrijkste recensies.

AD - 4 sterren

"Rammstein nam het met gemak over van de zon, die na achten zijn kracht had verloren. Met publieksfavorieten als Links 2-3-4, Sonne en Du Hast raasde er een orkaan door het stadion. De overdonderende muziek werd, alsof dat nog nodig was, kracht bijgezet met vlammenwerpers, vuurpijlen, rook en papiersnippers."

"Het werd een avond met spektakel van de buitencategorie, zoals De Kuip die ondanks een rijk concertverleden zelden beleefde. Rustmomenten waren er nauwelijks."

Lees de hele recensie hier

de Volkskrant - 4 sterren

"Rammstein voert nu nieuwe theaterstukken op, in een ouderwets futuristisch decor dat geleend lijkt uit de film Metropolis van Fritz Lang. Bij het nummer Puppe, waarin Till Lindemann zingt over seksuele verwarring en kinderangst, vliegt een reusachtige kinderwagen in brand. Het beeld is indringend, ook omdat een camera de smeltende pop in de wagen vastlegt en boven het podium laat zweven."

"Het zwaartepunt van de show, de uitvoering van de hit Deutschland, valt helaas wat tegen. De lichtshow doet zijn werk niet, simpelweg omdat het daglicht boven Rotterdam in de weg zit. Maar het slot en vooral de verpletterende, zwaar vertraagde uitvoering van het nummer Rammstein, is adembenemend."

Lees de hele recensie hier

NRC - 4 sterren

"Het blijft bijzonder aan Rammstein: bij alle theater- en ontbrandingsspektakels boort de band ook steeds een diepere laag aan, waarbij alle aandacht uit kan gaan naar de inhoud en dus die teksten. Het nummer Zeig Dich is een existentialistische noodkreet, als Lindemann zingt: 'Zeig dich, wir verlieren das Licht. Kein Gott zeigt sich, der Himmel färbt sich rot.' Bij dit libretto baadt De Kuip in een hel wit licht, dat recht uit de hemel lijkt te schieten."

"En toch hadden ze veel vuurwerk eigenlijk niet eens nodig in De Kuip, waar band en stadion samensmolten tot een ijzersterke legering. De industriële, metershoge richtlampen uit het decor van de band staken nauwelijks af tegen de verweerde metalen dakrand van het stadion. De grote pilaren op het veld zijn vast onhandig bij wedstrijden, maar pasten hier alsof ze er altijd blijven staan."

Lees de hele recensie hier