De erfgenamen van rapper 2Pac, de ex-vrouw van de overleden zanger Tom Petty, zanger Steve Earle en de bands Soundgarden en Hole willen platenmaatschappij Universal Music Group (UMG) voor de rechter dagen. De partijen doen dit naar aanleiding van een onderzoek, waaruit bleek dat honderdduizenden mastertapes verloren zijn gegaan bij een brand in 2008.

UMG, de grootste platenmaatschappij ter wereld, kreeg na de brand 150 miljoen dollar (ruim 130 miljoen euro) als schadevergoeding uitgekeerd van diens verzekeraar.

De (erfgenamen van de) artiesten eisen nu dat de helft van dit bedrag wordt verdeeld onder de artiesten wier tapes vernietigd zijn. Ook willen ze de helft van andere vergoedingen die de platenmaatschappij heeft ontvangen als gevolg van de brand, zoals het geld dat UMG kreeg van moederbedrijf NBCUniversal.

De partijen zijn van mening dat wanneer UMG weigert te betalen, de platenmaatschappij contractbreuk pleegt. In totaal wordt 100 miljoen dollar geëist, blijkt uit rechtbankpapieren die zijn ingezien door onder meer The Hollywood Reporter.

"UMG heeft dit bedrag verhuld, in de hoop dat zij dit zelf kunnen houden", zo menen de artiesten.

'Grootste ramp in muziekgeschiedenis'

In juni 2008 brak er brand uit bij de Universal Studios in Hollywood. Er vielen geen slachtoffers en destijds werd gemeld dat er geen belangrijke documenten bij de brand verloren zijn gegaan.

Recent onderzoek door The New York Times wees uit dat dit wel het geval was en dat er honderdduizenden originele muziekopnames zijn verwoest, onder meer mastertapes van Elton John en Nirvana.

Volgens Jody Rosen, die voor The New York Times uitzocht hoeveel originele opnames zijn verwoest, gaat het om "de grootste ramp in de geschiedenis van de muziekwereld".

UMG heeft de grootste muziekcatalogus ter wereld, bestaande uit miljoenen opnames, video's en kunstwerken die teruggaan tot het eind van de negentiende eeuw.

Onder de verdwenen opnames behoort volgens The New York Times het gehele repertoire van Buddy Holly en albums van onder anderen Al Green, Eric Clapton en Janet Jackson.

UMG-baas neemt verlies hoog op

Lucian Grainge, de baas van UMG, zei in een open brief aan zijn medewerkers dit verlies hoog op te nemen. Hij schreef de brief naar aanleiding van de kritiek die het muziekbedrijf onlangs over zich heen kreeg.

"Ik weet hoezeer onze archief- en catalogusteams zich inzetten om onze archieven nog generaties lang te bewaren", ging Grainge verder. "Onderdeel van dit 'erkennen', is het verdubbelen van onze inspanningen om een leider te zijn in het behoud van de rijke culturele erfenis waarop onze industrie is gebaseerd."