Zo'n half miljoen originele cd-opnames zouden in 2008 verloren zijn gegaan bij een brand in de Universal Studios. Volgens nieuw onderzoek van The New York Times is het verlies veel groter dan aanvankelijk werd gedacht.

Onder de verdwenen opnames behoort het gehele repertoire van Buddy Holly en albums van onder anderen Elton John, Nirvana, Al Green, Eric Clapton en Janet Jackson.

Eerder meldde een woordvoerder van Universal Music Group dat het overgrote deel van de muziekcollectie die de platenmaatschappij beheert al was verplaatst naar een andere locatie en dat de opnames dus niet bij de brand verloren zijn gegaan.

Volgens Jody Rosen, die voor The New York Times uitzocht hoeveel originele opnames zijn verwoest, gaat het om "de grootste ramp in de geschiedenis van de muziekwereld".

"De omvang van deze ramp is verbluffend", zegt Rosen. "Het is onmogelijk te zeggen welke muziek ook digitaal is bewaard en in welke gevallen het ging om originele opnames. Maar door juridische documenten, interne rapporten en informatie van personen die er destijds werkten, is het met zekerheid te zeggen dat het om een enorm verlies gaat."

In juni 2008 brak er brand uit bij de Universal Studios in Hollywood. Er vielen geen slachtoffers en destijds werd gemeld dat er geen belangrijke documenten bij de brand verloren zijn gegaan.