De in februari opgerichte stichting Music#MeToo wil vrouwonvriendelijkheid in de Nederlandse hiphopwereld aanpakken. Ze dagen verschillende rappers, hun management en platenlabels voor de rechter, meldt het AD.

Managementbureau Spec van Ali B, platenlabel Top Notch en het Amerikaanse muziekbedrijf Warner Music Group moeten zich volgens de stichting voor de rechter verantwoorden. Er is bij de rechtbank een verzoek tot een voorlopig getuigenverhoor ingediend.

In dat verzoek valt te lezen dat de stichting rappers als Boef en Frenna niet voor de rechter wil dagen vanwege hun vrouwonvriendelijke songteksten, maar vooral vanwege hun gedrag.

Zo raakte Boef, die bij Spec onder contract staat, vorig jaar in opspraak toen hij vrouwen kechs ('hoeren') noemde in een video op Snapchat. En Frenna werd in Suriname veroordeeld voor seks met een minderjarige en het filmen daarvan.

De stichting zegt "ongewenste seksualisering en seksueel misbruik binnen de muziekbranche" te willen stoppen. De voorzitter wil zich op de muziekindustrie richten, omdat haar dochter is aangerand tijdens een bedrijfsfeest waar veel hiphop werd gedraaid. Het Openbaar Ministerie (OM) doet onderzoek naar dit voorval.

Als de rechtbank instemt met een voorlopig getuigenverhoor, dan zal daarna worden beoordeeld of het ook daadwerkelijk tot een civiele rechtszaak komt.