Rammstein heeft met hun laatste single Deutschland sinds tien jaar weer de hoogste positie in de Duitse hitlijsten bereikt. De nieuwe muziek van de Duitse band zorgde voor veel controverse, omdat zij in de begeleidende videoclip te zien zijn als concentratiekampgevangenen.

Dat blijkt uit de vrijdag gepubliceerde hitlijsten. Rammstein stond voor het laatst op de eerste plek in 2009, met het nummer Pussy.

In de veelbesproken video dragen de muzikanten gestreepte uniformen met stroppen om hun nek. "Deze video overschrijdt een grens", zegt Charlotte Knobloch, een overlevende van de Holocaust en voormalig voorzitter van de Centrale Joodse Raad in Duitsland, tegenover Bild.

Felix Clein, commissaris van de regering voor antisemitisme, denkt dat de band enkel wil opvallen om de verkoop van hun muziek te bevorderen. "Het is een smakeloze exploitatie van artistieke vrijheid."

Het is niet de eerste keer dat Rammstein de controverse opzoekt. De band maakte eerder al albums met onderwerpen als sadomasochisme, homoseksualiteit, incest, misbruik, necrofilie, pyromanie, kannibalisme en seksueel geweld.

Deutschland is de eerste single van het nieuwe album van Rammstein, dat uitkomt op 17 mei.