Keane zal zeven jaar na hun meest recente album Strangeland nieuw materiaal uitbrengen. De Britse band brengt momenteel tijd door in de studio, waar ze aan hun nog titelloze nieuwe cd werken.

Keane brak in 2004 door met het album Hopes and Fears, dat in Nederland 95 weken in de Album Top 100 stond, en scoorde onder meer een grote hit met Somewhere Only We Know. In 2013, een jaar na het verschijnen van Strangeland, nam de band een pauze.

Leadzanger Tom Chaplin hoorde in deze periode nieuw materiaal van liedjesschrijver en pianist Tim Rice-Oxley en raakte hierdoor geïnspireerd. "Voor mij was het een van de meest persoonlijke en kwetsbare collecties van nummers die ik ooit heb gehoord", zegt Chaplin.

"Ik werd er als het ware door aangetrokken. Het voelde als een verhaal dat ik kon helpen vertellen." Ook drummer Richard Hughes en bassist Jesse Quin werden teruggevraagd en de band kwam zo weer samen in de studio. Vermoedelijk komt hun nieuwe album later dit jaar uit.

Chaplin maakte in de tussentijd wel twee soloalbums. Keane toert nu door Europa. De band zal ook twee concerten in Nederland geven.