Guus Meeuwis heeft de Lennaert Nijgh Prijs voor beste tekstdichter toebedeeld gekregen. De zanger neemt de prijs maandagavond in ontvangst tijdens de Buma Awards.

"Guus Meeuwis is een ongekend grote artiest in ons land. Hij betekent al jaren heel erg veel voor het Nederlandse lied. Daarbij zijn z’n teksten vaak uit het hart en spot on", zegt directeur Buma Cultuur Frank Helmink over de verkiezing.

"Met zijn herkenbare en tot de verbeelding sprekende teksten weet hij jong tot oud te raken. Van prachtige, kleine luisterliedjes tot feestnummers. Guus is een alleskunner en verdient het als geen ander om aan het rijtje winnaars van deze eervolle prijs toegevoegd te worden."

'Schitterende waardering'

De carrière van de 46-jarige Meeuwis begon met Het is een nacht en omvat nu al bijna 25 jaar.

"Het is een schitterende waardering voor iets wat je altijd met hart en ziel doet", zei Meeuwis maandagochtend in het programma Ekdom in de Morgen, waar hij te horen kreeg dat hij de toekenning zou ontvangen.

"Om een prijs te krijgen vernoemd naar mijn grote voorbeeld en aan te mogen sluiten in een rij met zulke mooie voorgangers is een grote eer. Ik ben iedereen dank verschuldigd die me daarbij heeft geholpen en deze prijs motiveert enorm om nog wel even door te gaan."