Tijdens het Buma Awards Gala dat komende maandag plaatsvindt, zullen ditmaal twee Gouden Harpen worden uitgereikt. De prijs gaat naar zowel Pinkpop-organisator Jan Smeets als naar oud-Mojo-directeur Leon Ramakers.

Zij ontvangen de Gouden Harp omdat zij volgens de Buma-jury "een cruciale rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de Nederlandse muziekindustrie".

"De een op het gebied van onder andere boekingen, talentontwikkeling en de bouw van onder meer poptempel de Ziggo Dome. De ander door het fenomeen dat Pinkpop heet", meldt de jury over de twee winnaars.

Smeets (74) begon in 1970 met Pinkpop, waarvan dit jaar de vijftigste editie plaatsvindt. Het festival is inmiddels uitgegroeid tot het langstlopende, onafgebroken georganiseerde openluchtfestival ter wereld.

Ramakers (71), eerder werkzaam als directeur voor concertorganisator Mojo, wordt door de jury geprezen vanwege zijn "belangrijke bijdrage aan de professionalisering van de concertindustrie en zijn invloed op de talentontwikkeling van verschillende bands en artiesten".

Vorig jaar ging de Buma Gouden Harp naar radio-dj Edwin Evers.