Het concert dat de in opspraak geraakte R. Kelly op 20 april zou geven in concerthal The Box in Amsterdam, gaat definitief niet door.

"De verschijning van de documentairereeks Surviving R. Kelly en enkele recent verschenen belastende video's hebben tot commotie, discussie, inzichten en dialoog geleid", laat J-Noah Entertainment, de organisator van het concert, weten in een persbericht.

Die dialoog heeft de organisatie doen inzien dat het "niet langer wenselijk is om het concert te laten plaatsvinden". J-Noah Entertainment hoopte zich al eerder terug te kunnen trekken, maar kon dat naar eigen zeggen niet doen door contractuele overeenkomsten.

"Na de juridische ontwikkelingen die onlangs hebben plaatsgevonden omtrent R. Kelly is dit nu wel mogelijk. Zijn paspoort is ingenomen en hierdoor kan hij zijn tour niet laten plaatsvinden."

Iedereen die een kaartje had voor het concert, is inmiddels ingelicht en krijgt het aankoopbedrag binnen enkele dagen terug.

Zanger werd vorige week op borgtocht vrijgelaten

Het optreden in The Box werd begin januari aangekondigd, nadat eerder al grote ophef was ontstaan over R. Kelly na het verschijnen van de zesdelige documentaire Surviving R. Kelly. De 52-jarige zanger wordt door meerdere vrouwen beschuldigd van lichamelijk, mentaal en seksueel geweld.

Kelly werd vorige week op borgtocht vrijgelaten nadat hij zich eerder had gemeld bij de politie van Chicago. Hij moet op 22 maart weer voor de rechter verschijnen.