Het repertoire van Michael Jackson zal in de zomer niet worden gespeeld door de klokkenspeler van de Domtoren. Onrust over de documentaire Leaving Neverland, waarin Michael Jackson wordt beschuldigd van seksueel misbruik van kinderen, is reden voor de organisatie van de reeks Zomeravondconcerten om een ander thema te kiezen voor het slotconcert op 19 augustus.

"Michael Jackson als thema leek heel aardig", zegt de voorzitter van de Utrechtse Klokkenspel Vereniging tegen het Algemeen Dagblad. "Ik ga er geen oordeel over geven, maar de artiest van het slotconcert moet boven elke discussie verheven zijn. Het is en blijft een feest voor een breed publiek."

Het was de bedoeling dat klokkenspeler Malgosia Fiebig en pianisten Jeroen van Veen en Mike del Ferro op 19 augustus muziek van Michael Jackson zouden spelen. Echter willen zij zich niet mengen in een discussie. Ze willen een feest zonder "smet" hebben.

In eerdere jaren stond het slotconcert in het teken van de muziek van de Beatles, ABBA, Queen, Pink Floyd en Sting & The Police.

De vier uur durende documentaire Leaving Neverland is op 8 maart te zien bij de VPRO op NPO3. In de documentaire vertellen twee mannen hoe zij naar eigen zeggen sinds het einde van de jaren tachtig jarenlang werden misbruikt door Jackson.