Waylon zegt het doodzonde te vinden dat zo weinig winnaars van The Voice of Holland zijn uitgegroeid tot grote sterren. Hij noemt zangeres Maan als een van de uitzonderingen.

"We hebben daar achter de schermen ook weleens discussie over", vertelt de zanger aan De Telegraaf. "Je hebt bijna de hele vijver met talent in Nederland leeggevist en je hebt geen gigantische ster gemaakt. En dat heeft niets te maken met het programma. Je kunt geen beter podium krijgen als artiest."

Waylon denkt dat het probleem ligt bij wat er na The Voice gebeurt. "Op het moment dat een artiest heeft gewonnen, zoals vorig jaar Jim, gaat hij een coveralbum opnemen. Dat vind ik doodzonde. Ik wil Jim leren kennen, die covers heb ik hier al gehoord."

Het jurylid haalt het advies naar voren dat hij in 2017 aan zijn pupil Pleun gaf. "Eigenlijk vind ik dat je er na The Voice binnen een jaar voor moet zorgen dat je niet meer Pleun van The Voice bent. Dan moet je ervoor zorgen dat je Pleun bent, of Jim, of wie dan ook. Dat is jóúw taak. Daar zullen mensen je mee moeten helpen, maar dat zijn niet per se de mensen die je aangewezen krijgt."

Waylon, die zelf bekend werd als finalist van Holland's Got Talent, benadrukt dat er vanuit twee kanten iets zou moeten veranderen. "Ik vind dat de artiesten slimmer moeten zijn en het programma de periode erna op een andere manier moet regelen. Het is niet aan mij, maar ik mag het wel aangeven. Daarvoor ben ik ook coach, toch?"