Mensenrechtenorganisatie Amnesty International is niet blij met het optreden dat Tiësto donderdag in Saoedi-Arabië geeft.

De dj treedt donderdag op in het King Abdullah Economic Center in de Saoedische stad Jeddah. Het optreden werd afgelopen weekend aangekondigd.

Amnesty International roept nooit op tot een boycot, zegt woordvoerder Emile Affolter. "Maar Tiësto kan niet doen alsof Saoedi-Arabië een land is waar niets aan de hand is. Als hij optreedt, moet hij zich heel erg bewust zijn van het feit dat hij zich laat gebruiken voor de Saoedische pr-machine die wil doen alsof het land vooruitstrevend is."

Dat laatste is zeker niet het geval, stelt Affolter. "Onder kroonprins Mohammed Bin Salman zijn de mensenrechten achteruit gehold. Hij veinst progressie, maar ondertussen zit elke mensenrechtenactivist of advocaat achter tralies. Om over de moord op journalist Khashoggi nog maar te zwijgen."

'Tiësto welkom voor gesprek over mensenrechten'

Als de dj, die onlangs zijn vijftigste verjaardag vierde, niet weet wat voor mensenrechtenkwesties in Saoedi-Arabië spelen, dan is hij volgens Affolter van harte welkom voor een gesprek bij Amnesty.

Volgens de zegsman van de mensenrechtenorganisatie komt het "zeer, zeer zelden" voor dat Nederlandse artiesten naar Saoedi-Arabië gaan om daar op te treden.

De manager van Tiësto was maandag niet bereikbaar voor commentaar.