Rapper Ronnie Flex heeft de Popprijs 2018 gewonnen. Dat werd bekendgemaakt op het festival Eurosonic Noorderslag in Groningen. 

De prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro en een beeld van Theo Mackaay. Ronell Plasschaert, zoals Ronnie Flex eigenlijk heet, nam de prijs zaterdagavond in ontvangst.

"In een jaar waarin hiphop de hitparades en het uitgaansleven zo wist te domineren was er één artiest die er in veel opzichten bovenuit stak. Ronnie Flex loopt voorop in de muzikale ontwikkeling van het genre, staat tekstueel op eenzame hoogte en durft zich ook nog eens kwetsbaar op te stellen", verklaart de jury haar keuze. 

De jury vindt het bewonderenswaardig dat Ronnie Flex niet voor de makkelijke weg gaat. "Zo koos hij heel nadrukkelijk voor een volledige liveshow compleet met band. Met Ronnie Flex heeft de Nederlandse hiphop de beste missionaris die het zich kan voorstellen."

Ronnie Flex won de prijs ook in 2015

De Popprijs wordt ieder jaar door Stichting Buma Cultuur uitgereikt aan bands of artiesten die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse popmuziek.

Ronnie Flex won de prestigieuze prijs al eens in 2015 als onderdeel van hiphopcollectief New Wave, samen met Lil' Kleine. Vorig jaar mocht Kensington het beeldje en de cheque in ontvangst nemen. Eerder kregen artiesten als Martin Garrix, Anouk en De Jeugd van Tegenwoordig de award. 

Op het festival Noorderslag kreeg Thomas Azier eerder op de avond het Cultuurfonds Pop Stipendium 2019. Met deze prijs van 10.000 euro wil het Prins Bernhard Cultuurfonds jaarlijks een veelbelovende popartiest of -band bekronen. Het stipendium moet een stimulans zijn voor de winnaar om zich verder te ontwikkelen. Vorig jaar kreeg Ronnie Flex van het fonds een beurs van 5.000 euro ter aanmoediging. 

Radiomaker Halman wint Pop Media Prijs 

Radiomaker Fernando Halman kreeg op hetzelfde festival de Pop Media Prijs 2018. De prijs is bedoeld om popjournalistiek in de breedste zin te stimuleren. Eerdere winnaars waren onder anderen Anton Corbijn, Eric Corton en Leo Blokhuis.

Daarnaast werden ook de IJzeren Podiumdieren toegekend, de prijzen van de popsector. De Pul in Uden werd daarbij uitgeroepen tot beste poppodium van Nederland. Het Utrechtse evenement Le Guess Who? kreeg de prijs voor beste festival.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!