Het aantal grote concerten dat in Nederland wordt georganiseerd, is in 2018 licht gedaald. Vonden er in 2017 nog tweehonderd grote concerten plaats, waren dat er vorig jaar nog maar 193.

Ook het aantal bezoekers liep iets terug: van 2,6 miljoen verkochte kaartjes naar 2,5 miljoen in de afgelopen twaalf maanden.

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Respons en de Vereniging van Evenementen Makers (VVEM) die vrijdag op Eurosonic Noorderslag zijn gepresenteerd.

Voor het onderzoek werd gekeken naar alle 'grote' concerten die in Nederland plaatsvinden; optredens met drieduizend of meer bezoekers.

De grootste concertreeks van 2018 was Toppers in Concert. Verreweg de meeste concerten vinden plaats in de concertaccommodaties Ziggo Dome en AFAS Live. In Amsterdam vonden in 119 grote concerten plaats, de stad heeft daarmee een marktaandeel van 61 procent.

GelreDome streeft Philips Stadion voorbij in bezoekersaantallen

De stadionconcerten in de Johan Cruijff ArenA trokken de meeste bezoekers (354.000), gevolgd door de Arnhemse GelreDome en het Philips Stadion in Eindhoven.

De bezoekaantallen van de concerten van onder andere Justin Timberlake en Iron Maiden zorgden ervoor dat de GelreDome het Philips Stadion in 2018 voorbij is gestreefd.