Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam wil met rappers rond de tafel gaan zitten om een eind te maken aan het verheerlijken van vuurwapengeweld. Ook pleit hij voor zwaardere straffen voor wapenbezit.

Aboutaleb zei in zijn nieuwjaarstoespraak in de gemeenteraad dat hij vindt dat de rappers hun verantwoordelijkheid moeten nemen en zelf in actie moeten komen om het bezit van vuurwapens en het ophemelen van geweld daarmee te beëindigen.

Zijn oproep doet hij na de gewelddadige dood van de 31-jarige Rotterdamse rapper Feis in de nieuwjaarsnacht. Feis overleed na een schietpartij op de Nieuwe Binnenweg. De 31-jarige broer van de rapper raakte zwaargewond.

Het is nog steeds onduidelijk door wie en waarom Feis werd doodgeschoten. De politie hield eerder zeven mensen aan, maar geen van hen zou iets met de schietpartij te maken hebben. Wel zit er nog een verdachte vast, omdat hij een vuurwapen bij zich had.

Het zit Aboutaleb dwars dat "er te veel vuurwapens in omloop zijn", zo zei hij in zijn toespraak. "De politie doet al veel om vuurwapens van de straat te halen. Helaas is het zo dat in de rapscene vuurwapens regelmatig verheerlijkt worden. Zij schotelen onze jeugd soms het beeld voor dat het cool is om een wapen te bezitten en zelfs te gebruiken als je dat nodig vindt."

Hij gaat een groep rappers uitnodigen voor een gesprek.

Aboutaleb gevraagd voor rapdebat op Noorderslag

Donderdagmiddag werd bekend dat Aboutaleb door Buma Cultuur is uitgenodigd om volgende week op het muziekfestival Eurosonic Noorderslag in Groningen in debat te gaan met Nederlandse rappers. 

Volgens directeur Frank Helmink van de stichting is het Groningse festival, dat woensdag 16 januari begint, daar het juiste podium voor. Of Aboutaleb afreist naar het Noorden, hangt af van zijn agenda.

Eventueel gaat de burgemeester via een videoverbinding in gesprek met rappers, zo laat zijn woordvoerder weten.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!