Hardwell, die in september aankondigde vanwege de werkdruk voor onbepaalde tijd te stoppen met draaien, brengt vrijdag een nieuwe single uit.

De producer en dj, die in het echt Robert van de Corput heet, speelde het nummer eerder op Tomorrowland, schrijft hij donderdag op Instagram.

"Er is nog zo veel dat ik wil delen met familie en vrienden, er zijn nog zo veel wegen die ik wil inslaan, maar door altijd maar Hardwell te zijn, blijft er te weinig energie, liefde, creativiteit en aandacht over voor mijn leven als 'normaal' persoon", legde hij zijn besluit eerder uit.

"Ik heb daarom besloten om mijn agenda voor onbepaalde tijd leeg te maken, zodat ik geen rekening hoef te houden met interviews, deadlines, en releasedatums. Ik heb altijd moeten omgaan met de druk die komt kijken bij een zwaar tourschema, maar het werd me nu te veel en het voelde als een rit in een achtbaan die nooit ophield."

De Bredanaar gaf zijn voorlopig laatste optreden op 18 oktober in de Ziggo Dome tijdens het Amsterdam Dance Event. "Ik blijf muziek maken en ik wil altijd in contact blijven met mijn fans."

Besluit 'time-out, geen afscheid'

Volgens Anna Knaup, de manager van Hardwell, was het zijn eigen beslissing, die mogelijk werd beïnvloed door het overlijden van zijn collega Avicii. "Ik denk wel dat de dood van Avicii iets bij Robbert getriggerd heeft, door te denken van: ja fuck, ik moet ook gewoon voor mezelf kiezen", aldus Knaup, die benadrukte dat het om een time-out en niet om een definitief afscheid gaat. "Een pauze om een stap terug te doen en eens achterom te kijken in plaats van vooruit."

Avicii overleed onverwachts in april vorig jaar. Volgens de familie van de Levels-dj kon hij "niet langer verder". Het was bekend dat hij moeite had met de druk die gepaard ging met zijn roem, iets wat Hardwell dus ook ervaart.

Hardwell twee keer uitgeroepen tot populairste dj

Hardwell werd in 2011 bekend toen hij het nummer Zero 76 uitbracht met Tiësto. In 2013 begon hij zijn eerste wereldtournee, waarna hij door de lezers van het toonaangevende DJ Mag werd uitgeroepen tot 's werelds beste dj. In 2014 kreeg hij deze eretitel opnieuw.

In 2015 startte Hardwell zijn tweede wereldtournee, United We Are. Verder schreef hij een hit voor zangeres Maan (Perfect World) en trapte hij in 2016 de benefietactie Serious Request van NPO 3FM af.