De Zweedse zangeres Robin Miriam Carlsson (Robyn) dacht dat er geen vervolg zou komen op haar laatste album uit 2010.

"Ik heb een tijdje gedacht dat ik nooit meer een plaat zou maken. (…) Als je geen nieuwe muziek aan de man te brengen hebt, verdampt je behoefte om in de media te verschijnen ook snel. Ik dacht: waarom zou ik me daar nog eens in storten?", vraagt de 39-jarige artiest zich af in een interview met de Volkskrant.

Tijdens haar beginjaren vond ze zichzelf terug tussen collega's en concurrenten als de Spice Girls, Destiny's Child en Britney Spears. Volgens de zangeres wordt de popindustrie nog steeds gedomineerd door vrouwen, maar heeft er wel een ontwikkeling plaatsgevonden.

"Nu zijn vrouwen nog dominanter, maar er is iets belangrijks veranderd: de artistieke waardering voor elektronische pop door jonge vrouwen is veel groter geworden. In 1997 werd die door pers, publiek en industrie nog gezien als een commercieel wegwerpproduct."

'Bazen zijn eenvoudig te omzeilen'

Volgens Robyn, die ook samenwerkte met de Noorse formatie Röyksopp, heeft de technologie grotendeels voor die omslag gezorgd. 

"De labels en hun bazen zijn eenvoudig te omzeilen of in elk geval op afstand te houden. Je kunt thuis je hele album al maken en je sound vormgeven. Via sociale media kun je jezelf promoten", aldus de zangeres.

"Maar als je dan het kantoor van de platenbaas binnenstapt, zit daar tegenwoordig ook echt een ander soort man dan vroeger. Nog wel een man, maar jonger en minder paternalistisch en denigrerend qua instelling."