Robin Thicke en Pharrell Williams moeten de nabestaanden van Marvin Gaye bijna 5 miljoen dollar (4,4 miljoen euro) betalen vanwege het schenden van auteursrechten. Dat heeft een rechter in Californië bepaald in de zaak rond het nummer Blurred Lines.

De muzikanten betalen gezamenlijk ruim 2,8 miljoen dollar, schrijft BillboardDaarnaast moeten ze ieder een deel van hun persoonlijke inkomsten uit het nummer afstaan.

Voor Thicke gaat het om bijna 1,8 miljoen dollar, terwijl Williams en zijn label de familie zo'n 358.000 dollar verschuldigd zijn. Aangezien de rechtszaak al jaren loopt, heeft de familie Gaye ook recht op een kleine 10.000 dollar aan rente.

In het vonnis staat ook dat de nabestaanden vanaf nu de helft van de opbrengsten uit de rechten van het nummer zullen ontvangen.

De in 2015 aangespannen zaak is binnen de muziekindustrie één van de grootste zaken over auteursrecht. De nabestaanden van Gaye vonden het nummer Blurred Lines, dat in 2013 een grote hit was, te veel lijken op het nummer Got To Give It Up van de in 1984 overleden zanger. De rechter gaf ze gelijk.

De twee componisten moesten aanvankelijk een recordbedrag van 7,4 miljoen dollar betalen aan de erven van Gaye. Uiteindelijk gaat het om een bedrag van 5 miljoen dollar.

Blurred Lines en Got to give it up
86
Blurred Lines en Got to give it up