Wolter Kroes voelt zich als maker van Nederlandstalige muziek gewaardeerd, maar zegt dat hij wel harder moet werken zodat zijn muziek wordt gedraaid op de radio.

"Je moet tien keer harder werken, je moet tien keer meer je best doen om te zorgen dat het bij het publiek terechtkomt", zegt Kroes in gesprek met NU.nl. "Je moet wel met nieuw repertoire blijven komen."

Dat is niet voor iedereen weggelegd, stelt de Viva Hollandia-zanger. "Het kost veel geld en er zijn genoeg artiesten die dat niet kunnen." Ook zijn er collega's die de motivatie niet tonen, vindt Kroes. "Er zijn artiesten die achterover hangen en die denken dat ze met twee hits al een oeuvreprijs verdienen."

Kroes zit inmiddels dertig jaar in het vak en viert dit jubileum dinsdag met een concert in het Koninklijk Theater Carré. De zanger realiseerde zich naar eigen zeggen helemaal niet dat hij al zo lang bezig is. "Ik ben zo bezig met wat ik leuk vind, en bezig met de concerten, dat ik niet stilstond bij dat jubileum."

Pas toen mensen om de zanger heen hem hierop attendeerden, besloot Kroes het te vieren. "Toen kwam Carré ineens op mijn pad. Dat is de mooiste plek om mijn jubileum te vieren."