De Brits-Kosovaarse zangeres Dua Lipa is voor veel jongeren een rolmodel, maar die positie vindt ze niet altijd even makkelijk. De verwachtingen die mensen van haar hebben, maken haar onzeker, maar vormen haar ook.

"Natuurlijk wil ik het best mogelijke voorbeeld zijn, maar ik ben slechts een mens. Ik ben niet perfect, maar ik zal proberen mensen op de juiste manier te beïnvloeden", zegt de 23-jarige zangeres tegen het Duitse persbureau DPA.

De ouders van Dua Lipa vluchtten in de jaren negentig vanuit Pristina in Kosovo naar het Verenigd Koninkrijk. Toen ze elf jaar was, keerde Dua Lipa met haar ouders terug naar Kosovo, waar ze vervolgens tot haar vijftiende woonde. Die achtergrond heeft de zangeres van New Love, Scared To Be Lonely en One Kiss gevormd.

"Ik heb mijn ouders steeds weer zien wennen aan verschillende omstandigheden. Ze hebben geprobeerd mijn broers, zussen en mij de best mogelijke toekomst te geven. Ze hadden verschillende banen en werkten dag en nacht. Ik heb gezien dat je niets cadeau krijgt in het leven. Je moet overal hard voor werken."