Nederlandse dancefeesten als A Day At The Park en AMF krijgen mogelijk een Amerikaanse variant. Organisator ALDA kondigt dinsdag een "verregaande" samenwerking aan met het Amerikaanse bedrijf Insomniac, onderdeel van Live Nation.

ALDA hoopt met de samenwerking voet aan de grond te krijgen in de Verenigde Staten. Insomniac ziet op zijn beurt "volop" kansen op de Europese markt. Samen willen de bedrijven Azië gaan veroveren.

Allan Hardenberg van ALDA wil met zijn bedrijf "verder groeien en fans over de hele wereld onvergetelijke ervaringen geven". "Voor die torenhoge ambitie hebben we een sterke partner nodig. Ik ben er dan ook trots op om vandaag te mogen aankondigen dat we met Insomniac de deal hebben gesloten die dit mogelijk gaat maken."

Insomniac, dat 25 jaar bestaat, organiseerde wereldwijd ruim tweeduizend festivals. Het bekendste festival is Electric Daisy Carnical (EDC) in Las Vegas, een van de grootste muziekfestivals van de VS.

"Door ons nu te verenigen, kunnen we nieuwe danceconcepten van topniveau naar alle uithoeken van de wereld brengen", zegt Pasquale Rotella van Insomniac over de samenwerking met ALDA.

Over het bedrag dat er met de deal is gemoeid, doen de partijen geen uitspraken. ALDA en Insomniac blijven onafhankelijk opereren.