Meer dan 2.500 nationale en internationale artiesten treden deze week op tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE). NU.nl sprak enkele dj's over het evenement. Vandaag: dj en producent Joris Voorn (41).

Hoe belangrijk is ADE voor de dancescene en wat betekent het voor jou persoonlijk?

"Het is de enige conferentie op het gebied van dance die er wereldwijd echt toe doet. Ik weet dat de hele wereld hierheen komt. Ik denk dat het heel mooi is dat Nederland die voortrekkersrol heeft weten te bemachtigen. Heel lang geleden was de Miami Winter Conference, die nu trouwens de Miami Music Week heet, het leading event, maar Amsterdam heeft dat nu overgenomen. Ik ben daar ook wel trots op. Ik was er niet vanaf het allereerste begin bij, maar ik heb het de laatste tien, twaalf jaar wel enorm zien groeien. Voor mij persoonlijk is het heel belangrijk dat ik tijdens ADE mijn kunsten aan de wereld kan laten zien en avonden kan hosten."

ADE valt net na het festivalseizoen; is dat eigenlijk niet te laat?

"Nee, het is eigenlijk perfect. Het is alleen jammer dat het meestal samengaat met de eerste weken met slecht weer van het jaar. Dat drukt de stemming misschien een klein beetje, maar zodra je binnen bent, merk je daar niks meer van."

Hoe belangrijk is de Europese markt voor jou als dj?

"Het is de belangrijkste markt voor mij, omdat Europa de best ontwikkelde undergroundscene van de wereld heeft, en ik opereer wat meer in de underground. Een feest als Awakenings, waar ik regelmatig draai, vind je bijna niet buiten Europa."

Op dancefeesten wordt vaak drugs gebruikt. Vind jij het erg als dat gebeurt als je zelf draait?

"Ik woon gelukkig in een heel vrij land waar iedereen kan doen en laten wat hij wil. Ik denk dat de mensen in Nederland prima voor zichzelf kunnen beoordelen of ze wel of niet goed bezig zijn. Ik heb er geen problemen mee als mensen drugs gebruiken als ik draai, zolang ze er maar op de juiste manier mee omgaan. Iedereen heeft in z'n leven wel een periode waarin geëxperimenteerd wordt en ik denk dat feesten daar een geschikte locatie voor kunnen zijn. Het mag natuurlijk niet, maar als je het harder gaat aanpakken gebeurt het toch en dan waarschijnlijk ook nog in een minder gecontroleerde omgeving."