Niels Geusebroek probeert "niks in gedachten" te hebben als hij bezig is met het schrijven van nieuwe liedjes.

"Maar ik geloof wel dat al je invloeden bij elkaar optellen", vertelt de zanger aan NU.nl. "Het komt weleens voor dat er, onbewust, een link naar een bepaalde artiest in mijn werk zit. Als iemand dat opmerkt, vind ik dat alleen maar fijn."

Een van de inspiratiebronnen van de 39-jarige Geusebroek is Coldplay. Vanaf vrijdagavond toert hij door het land met een show waarin hij enkel liedjes zingt van de Britse band. "Toen ik door mijn boeker werd gevraagd voor het nieuwe concept Throwback To, waarin een hommage wordt gebracht aan een van je voorbeelden, moest ik meteen aan Coldplay denken."

Geusebroek zegt de nummers van Coldplay "te gek" te vinden. "Ik ben al aan boord vanaf Yellow (single van het eerste album Parachutes, red.). Alle nummers, en dan vooral het eerdere werk, zitten zo ingenieus in elkaar. De muziek klinkt vaak eenvoudig, maar bedenk het maar. Het zijn veel evergreens, ze nemen je mee. Coldplay geeft dezelfde vibe die Paul McCartney teweeg kan brengen. Ik hou er heel erg van."

'Van mij hoeft niet elke noot raak te zijn'

Geusebroek zingt in totaal negentien nummers, waarbij hij een mix heeft gemaakt van oud en nieuw materiaal. Zo worden A sky full of stars, Every teardrop is a waterfall, Politik, Fix You en Trouble ten gehore gebracht.

Enkele nummers selecteerde hij niet vanwege de hoge noten die worden gezongen door Chris Martin. "Wij hebben best wel hetzelfde bereik, maar zijn stem komt iets hoger. Sommige mensen vinden Coldplay live niet zo goed omdat Chris Martin niet altijd alle noten haalt, maar van mij hoeft niet elke noot raak te zijn. Het gaat om het timbre en de emotie."