Koos Alberts is postuum onderscheiden met de nieuwe Helden Oeuvreprijs. Alberts' manager Leo Lukassen nam de onderscheiding maandagavond in ontvangst tijdens de uitreiking van de Buma NL Awards.

"Binnen de Nederlandstalige muziek zijn heel weinig oeuvreprijzen maar wel heel veel helden", zegt een woordvoerder van Buma/Stemra over de nieuwe oeuvreprijs. Dat de eerste Helden Oeuvreprijs naar Koos Alberts ging, was al langer duidelijk. "Een groep van vijftig mensen uit het vak - artiesten, producenten, vertegenwoordigers van de labels - koos met een overdonderende meerderheid voor Koos."

De volkszanger kreeg de onderscheiding omdat hij "heel veel heeft betekend voor de Nederlandstalige muziek". Dat Alberts al lange tijd ziek was, speelde volgens de zegsvrouw waarschijnlijk ook mee. "Deze prijs is wat persoonlijker dan onze andere oeuvreprijs, de Lifetime Achievement Award." Die onderscheiding werd vorige maand overhandigd aan componist Thomas Tol.

De Helden Oeuvreprijs is de eerste onderscheiding die Alberts wint bij de uitreiking van de Buma NL Awards, die maandag voor de negende keer werden uitgereikt. "Het is heel dubbel. Het is de eerste keer dat we deze prijs uitreiken en dan gebeurt dit", stelt de woordvoerder van Buma/Stemra. "Het is voor de familie heel bijzonder dat deze prijs overhandigd is."

Koos Alberts overleden: Dit is zijn grootste hit
182
Koos Alberts overleden: Dit is zijn grootste hit