De nummers op het nieuwe album van Jan Smit zijn geschreven door twaalf verschillende artiesten. Barry Hay zag er persoonlijk op toe dat Smit zijn nummer met de juiste mate aan geilheid inzong.

"Nee, het moest dirty, het moest geiler. Daar sta je dan met je koffie op dinsdagmiddag", zegt Smit in een interview in VIVA.

De 70-jarige Hay, die sinds de jaren zestig in de band Golden Earring speelt en net als Smit internationaal succes heeft gehad, kreeg het voor elkaar om zijn Volendamse collega flink te laten zweten.

"Hij zei: 'Dit doe je altijd al.' Daar word je onzeker van, want je doet wat je kan, waar je goed in bent. Maar ik weet nu hoe het moet, ik heb nu die Barry Hay-modus."

'Je moet het loslaten'

De 32-jarige zanger vond het soms lastig om de ingestuurde demoversies van de nummers opnieuw in te zingen.

"Als je een demo van Racoon of Frank Boeijen krijgt, denk je: het is toch zonde dat ík dit nu moet zingen? Het wordt van z’n leven niet zo mooi als wanneer zij het zouden zingen. Maar dat moet je loslaten. Iedereen heeft z'n akkoord gegeven met een dikke 'yes, dit is 'm'."

Smit zal de nieuwe nummers ook zingen tijdens zijn nieuwe tournee, die hem dit keer niet langs grote zalen leidt maar naar kleinere theaters brengt.

"Ik treed heel vaak op in grote zalen, met de Toppers bijvoorbeeld of met het Duitse Klubbb3, maar een theatershow is veel intiemer. Je zit zo’n beetje bij de mensen op schoot. En ik hou van vertellen. Ik heb geen draaiboek, geen regisseur, niks. Het komt zoals het komt."