Helen Shepherd is maandagmiddag op 78-jarige leeftijd overleden. De zangeres overleed in verzorgingshuis Velserduin, meldt haar zoon aan het Haarlems Dagblad.

Lenie Schaap, zoals haar echte naam luidt, maakte naam als solozangeres en als lid van het trio The Shepherds, samen met haar broers Nico en Jan. Het drietal, dat optrad door heel Europa, had een grote hit met het religieuze lied Dank U.

Daarnaast zong het driemanschap vooral in een nieuw jasje gestoken volksliederen. De formatie stopte in 1975 met optreden. Twee jaar later gingen Helen en haar broer Jan toch verder als The New Shepherds.

Het laatste album van het duo verscheen in 2003, Kerstboomkaarsjes. Datzelfde jaar werden broer en zus Shepherd geridderd tot ereburgers van de gemeente Velsen.

Shepherd werd derde op Nationaal Songfestival

In 1966 nam Shepherd deel aan het Nationaal Songfestival met het lied Wereld. Zij eindigde als derde. Later trad de zangeres nog op in het KRO-programma Kom eens langs en zong zij als gastvrouw op grote cruiseschepen.

Shepherd werd in 2008 getroffen door een hersenbloeding en kon daarna niet meer goed praten. Zij heeft sindsdien niet meer gezongen en verscheen niet meer in het openbaar.