Dirigent, pianist, componist en muziekpedagoog Reinbert de Leeuw is zaterdag tachtig jaar geworden. Het Muziekgebouw in zijn geboortestad Amsterdam viert dat zaterdagavond met een programma dat grotendeels een verrassing voor hem is. 

In ieder geval werken zangeres en dirigente Barbara Hannigan en het Asko|Schönberg Ensemble mee aan het programma, plus anderen met wie hij heeft samengewerkt.

Van de Canadese Hannigan is al wel bekend dat ze Socrate van Erik Satie ten gehore zal brengen, een stuk dat zij met De Leeuw op cd heeft uitgebracht. Het verjaardagsconcert wordt live uitgezonden door de NTR op NPO Radio 4.

Twee jaar geleden kreeg De Leeuw een eredoctoraat van de Katholieke Universiteit Leuven. In zijn speech roemde professor Pieter Berg de dirigent toen als een onvermoeibare pionier en voorvechter van de muziek van de 20e en 21e eeuw. "In een veelheid van gedaanten heeft hij er zijn hele leven naar gestreefd om nieuwe, intussen vaak meer dan honderd jaar oude, muziek toegankelijk en geloofwaardig te maken bij een breed publiek."

Dit jaar werd De Leeuw genomineerd voor een Grammy, met de cd Kurtág: Complete Works for Ensemble & Choir.