Rapper Winne zou graag willen zien dat de rol van teksten in hiphop belangrijker wordt. Op zijn nieuwe album heeft de veertigjarige rapartiest een poging ondernomen om die wens te realiseren.

"In deze tijd draait het succes om de melodie, het is beat driven, met de refreintjes. Ik vind dat de teksten centraal moeten blijven staan, die zijn te veel op de achtergrond gekomen. Van mij mogen ze meer gewicht hebben", zegt Winne in een interview in de Volkskrant.

Winne, die eigenlijk Winston Bergwijn heet, vindt ook dat de houdbaarheid van sommige hiphopnummers te wensen overlaat.

"In mijn begintijd bestonden er regels. Je moest het ambacht beheersen en liefst ook uit een bepaalde stad komen. Nu zijn er geen regels meer. Iemand kan op een zolderkamer een gekke gimmick bedenken en viral gaan. Dat is een mooi gegeven, maar het maakt de muziek ook vluchtiger."

Rapper voor het eerst tweetalig op track

Op zijn nieuwe album Oprecht Door Zee gebruikt de in Suriname geboren Rotterdammer voor het nummer Winti niet alleen de Nederlandse, maar ook de Surinaamse taal.

"We gebruikten een sample van een oud kawinaliedje, Mamaisa van Volksgroep Naks, ik hoorde het mijn moeder altijd zingen en neuriën, het voelt als jeugdsentiment. Ik heb nooit op deze manier uiting gegeven aan waar ik vandaan kom, ik wilde reconnecten met mijn afkomst."