Mark David Chapman, de moordenaar van John Lennon, heeft opnieuw geen toestemming gekregen voor vervroegde vrijlating. Het is de tiende keer dat een verzoek daartoe van de nu 63-jarige Chapman geweigerd wordt.

In de Verenigde Staten beoordeelt een speciaal comité van specialisten of voorwaardelijke invrijheidstelling mogelijk is. "Het panel heeft vastgesteld dat uw vrijlating onverenigbaar zou zijn met het welzijn en de veiligheid van de samenleving'', aldus het comité in een brief aan Chapman.

De Beatles-zanger werd in 1980 doodgeschoten voor zijn appartement in New York. Toen Lennon het gebouw inliep, werd hij meerdere keren beschoten. Kort daarvoor had de moordenaar de wereldberoemde zanger nog om een handtekening gevraagd. Lennon was toen veertig jaar oud.

Chapman werd daarvoor veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar tot levenslang. Dat betekent dat hij sinds het jaar 2000 om de twee jaar een verzoek tot vervroegde vrijlating mag indienen.

In augustus 2020 kan Chapman opnieuw een verzoek indienen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!