Muziekwereld treurt om overlijden Aretha Franklin
Liveblog

Muziekwereld treurt om overlijden Aretha Franklin

De muziekwereld rouwt om de dood van de één van de grootste zangeressen van de afgelopen eeuw. In dit liveblog houden we de reacties bij.

donderdag 16 augustus 2018 om 18:45
Het gezelschap Ladies of Soul gaat komende editie een hommage brengen aan de donderdag overleden zangeres Aretha Franklin. Dat meldde producent Tjeerd Oosterhuis donderdagavond in het NPO Radio 2-programma Wout2day.

"Ik zou niet weten hoe we dat nu niet zouden kunnen doen", antwoordde Oosterhuis op een vraag van dj Wouter van der Goes. "Zij was zo groot en bijzonder. Eigenlijk zit er elk jaar wel iets van haar in de show. Het lijkt me zeer gepast om de komende editie een mooie hommage samen te stellen."
donderdag 16 augustus 2018 om 18:03
Het Concertgebouw in Amsterdam brengt vrijdag een ingelast concert als ode aan Franklin. Onder meer zangeressen Michelle David en Shirma Rouse treden op in een intieme setting, zonder grote band. 50 jaar geleden trad Franklin hier ook op, haar enige concert dat zij ooit gaf in Nederland. Het concert begint om 21.00 uur.
donderdag 16 augustus 2018 om 17:18
Gedurende haar carrière scoorde Franklin vele hits, waaronder Respect, Say a little prayer en Natural Woman. NU.nl zet een aantal van deze populaire liedjes op een rij.
De hits van Aretha Franklin van de jaren zestig tot nu
De hits van Aretha Franklin van de jaren zestig tot nu
donderdag 16 augustus 2018 om 17:13
Het Motown museum in Detroit heeft aangekondigd dat zij ter eerbetoon aan Franklin het komend weekeinde veel muziek van haar gaan draaien. "Ze heeft opgetreden tijdens ons twintigjarig jubileum. Een onvergetelijke avond en een onvergetelijk optreden."
donderdag 16 augustus 2018 om 17:09
Voormalig president Barack Obama en zijn vrouw Michelle hebben een reactie gegeven op het overlijden van Franklin. "In haar stem konden we de geschiedenis van Amerika voelen - onze kracht en pijn, de donkerte en het licht, onze zoektocht naar verlossing en ons respect waar we zo hard voor moesten vechten. Ze heeft ons geholpen ons meer verbonden met elkaar te voelen, onze hoop vergroot, ons menselijker gemaakt. En soms hielp ze ons alles vergeten en liet ze ons dansen."
donderdag 16 augustus 2018 om 16:40
Shirma Rouse, die maandenlang door het land trok met een theatertournee rondom Franklin, moet "haar dood nog even laten bezinken".

"Het is verschrikkelijk. We zagen het natuurlijk aankomen, maar nu is het echt zover. Ik ben de afgelopen jaren zo veel bezig geweest met haar muziek en haar leven, en nu is ze er niet meer. Wat nu?", vraag Rouse zich af. Zij noemt het overlijden van Franklin "heel bizar".

De zangeres noemt het ook triest dat Franklin niet langer de tijd heeft gehad om te genieten van haar pensioen. "Begin dit jaar is ze met pensioen gegaan, na meer dan zestig jaar werken. En ze heeft niet eens kunnen genieten van haar rust." Dat 'The Queen of Soul' nog tot eind vorig jaar optrad terwijl ze vocht tegen alvleesklierkanker, noemt Rouse inspirerend. "In 2010 kreeg ze te horen dat ze ziek was en dat je er dan voor kiest om niet te stoppen met optreden, is heel sterk."
donderdag 16 augustus 2018 om 16:37
Nederlandse radiozenders staan donderdag ook stil bij het overlijden van Franklin. Luisteraars van Radio 10 kunnen donderdagavond hun favoriete nummer van Franklin aanvragen. Dj Edwin Ouwehand draait tussen 20.00 uur en 21.00 uur alleen maar songs van 'The Queen of Soul'.

Sublime FM draait de hele dag door tracks van de overleden zangeres.
donderdag 16 augustus 2018 om 16:35
"Ik kan geen dag in mijn leven herinneren waarin de stem en muziek van Aretha mijn hart niet vulde", schrijft zangeres Adele. "Mijn hart is gebroken omdat ze er niet meer is, wat een vrouw."

I can’t remember a day of my life without Aretha Franklin’s voice and music filling up my heart with so much joy and sadness. Absolutely heartbroken she’s gone, what a woman. Thank you for everything, the melodies and the movements 💔

Avatar
adele
Auteur
adele
Moment van plaatsen
15:31 - 16 augustus 2018
donderdag 16 augustus 2018 om 16:31
Muziekproducent Quincy Jones maakte met Franklin in 1973 het album Hey now hey. "Aretha heeft de standaard gezet waarmee elke vrouwelijke artiest vergeleken werd en zal worden. Dat deed ze met de professionaliteit, klasse, gratie en nederigheid zoals alleen een echte queen kan doen."
donderdag 16 augustus 2018 om 16:18
Sony Music, de platenmaatschappij waarbij Franklin een groot deel van haar muziek uitbracht, heeft ook haar medeleven betuigd. "Franklin was een van de meest iconische stemmen in de muziekgeschiedenis en een briljant artiest. Gedurende haar decennialange carrière, waarvan veel jaren bij Sony Music, heeft ze ontelbare artiesten en fans geïnspireerd."
donderdag 16 augustus 2018 om 15:39
Eén van haar memorabelste optredens vond plaats in 2015 in het Kennedy Center Honors. Het was een eerbetoon aan zangeres Carole King. Barack Obama, destijds nog president van de Verenigde Staten, pinkte een traan weg tijdens het optreden.
Aretha Franklin zingt (You Make Me Feel Like a) Natural Woman in 2015
Aretha Franklin zingt (You Make Me Feel Like a) Natural Woman in 2015
donderdag 16 augustus 2018 om 15:31
"Nu moeten we je missen", schrijft Waylon als reactie op het overlijden van Franklin. "Probeer je voor te stellen wat we allemaal zouden hebben gemist als zij er niet geweest zou zijn."

And now we have to miss you! Try to imagine what we would’ve missed without her... RIP Queen. #ArethaFranklin @arethasings Thank you so much❤️

Avatar
official_waylon_music
Auteur
official_waylon_music
Moment van plaatsen
15:26 - 16 augustus 2018
donderdag 16 augustus 2018 om 15:29
Franklin speelt gedurende haar leven een belangrijke rol binnen de Amerikaanse burgerrechtenbewegingen. Als haar versie van Respect in april 1967 verschijnt, dreigt de VS verscheurd te raken door de vele protesten tegen de Vietnamoorlog, raciale onlusten en de feministische strijd. Respect wordt het strijdlied van de politieke beweging Black Power.
donderdag 16 augustus 2018 om 15:23
Gedurende haar lange carrière gaf de soulzangeres vele legendarische optredens. Dit zijn enkele van haar opvallendste.
Vijf legendarische optredens van Aretha Franklin
Vijf legendarische optredens van Aretha Franklin
donderdag 16 augustus 2018 om 15:11
Radio-dj Gerard Ekdom, groot bewonderaar van Franklin, zal haar missen. "De wereld is haar allerbeste zangeres ooit kwijtgeraakt."

De wereld is haar allerbeste zangeres ooit kwijtgeraakt... Goodbye, Aretha! #queenofsoul #restinpeace #bestvoiceever 😢

Avatar
gerardekdom
Auteur
gerardekdom
Moment van plaatsen
14:28 - 16 augustus 2018
donderdag 16 augustus 2018 om 14:58
Radio-dj Ferry Maat heeft goede herinneringen aan Aretha Franklin. Maat, die in de jaren zeventig en tachtig op Radio Noordzee en later bij de TROS de Soulshow presenteerde, maakte in 1967 kennis met 'The Queen of Soul'. 

"Ik hoorde haar toen ik in 1967 voor het eerst plaatjes ging draaien in discotheken", zegt Maat. "En toen ik bij Noordzee ging werken, kocht ik een sportauto, een tweedehands MG. Daar zat een trackrecorder in met onder meer het nummer Take a Look van Franklin. Dat is altijd een van mijn favoriete soultracks gebleven."
donderdag 16 augustus 2018 om 14:56
De familie van Aretha Franklin rouwt om het verlies van "de matriarch en de rots van de familie", hebben de nabestaanden van de donderdag overleden 'Queen of Soul' in een verklaring laten weten.

"In een van de donkerste momenten van ons leven zijn we niet in staat de juiste woorden te vinden om de pijn in ons hart uit te drukken", stellen de nabestaanden. Volgens hen kende de liefde van Aretha voor haar kinderen, kleinkinderen, nichten en neven "geen grenzen".

"We zijn diep geraakt door het ongelooflijke aantal steunbetuigingen dat we hebben gekregen van goede vrienden, supporters en fans van over de hele wereld. Bedankt voor het medeleven en de gebeden", aldus de familie. "We hebben jullie liefde voor Aretha gevoeld. Dat haar nalatenschap voort blijft leven, geeft ons troost."

De nabestaanden vragen om privacy "in deze moeilijke tijd". Binnen een paar dagen willen ze meer duidelijkheid over de uitvaart verschaffen.
donderdag 16 augustus 2018 om 14:53
De zangeres won gedurende haar carrière maar liefst achttien Grammy Awards. Ze ontving acht jaar achtereen de prijs voor beste vrouwelijke vocalist in de categorie r&b.
donderdag 16 augustus 2018 om 14:50
Zanger Elton John vertelt in een reactie aan NBC dat de stem van Franklin "uniek" is en haar pianospel "ondergewaardeerd". "De hele wereld zal haar missen, maar zal altijd kunnen blijven genieten van de muziek die zij gemaakt heeft."

Franklin, die al jaren streed tegen kanker, trad in november voor het laatst op tijdens een benefietconcert van John. "Ze was duidelijk niet in orde, en ik vroeg me af of ze wel kon optreden. Maar Aretha deed het, ze deed het geweldig. Ze zong en speelde magnifiek, iedereen was in tranen."
donderdag 16 augustus 2018 om 14:33

De burgemeester van Detroit Mike Duggan zegt dat "weinig mensen uit Detroit wereldwijd zo geliefd waren als Franklin". De zangeres is in Detroit overleden.

NUjij-reacties

Tip de redactie
Let op: Je browser is verouderd waardoor de website niet goed wordt weergegeven. Meer informatie over browser ondersteuning