Een nieuwe videoclip van Aphex Twin met de naam Collapse kan niet op televisie worden uitgezonden, omdat de beelden een epileptische aanval zouden kunnen veroorzaken.

Maandagavond zou het videofragment van de Britse artiest door de zender Adult Swim (in de zendtijd van zender Cartoon Network) worden uitgezonden.

Maar de video, die dezelfde naam draagt als de nog te verschijnen nieuwe EP van Aphex Twin, kwam niet door de zogeheten Harding-test, meldt Hypebeast dinsdag.

Deze test brengt onder meer in kaart hoeveel flikkerend, terugkaatsend licht en drukke patronen een bepaald beeld laat zien. Met de door de test gemeten waarden kan vastgesteld worden of het beeld in kwestie geschikt is voor kijkers die bijvoorbeeld aan visueel gevoelige epilepsie lijden.

De zender heeft laten weten de video alleen online te tonen.

Invloedrijke artiest

Aphex Twin, die eigenlijk Richard David James heet, geldt als een van de invloedrijkste artiesten op het gebied van elektronische muziek.

De 46-jarige Brit, die in het bezit is van een Emmy en meerdere andere belangrijke muziekprijzen, lijkt na een betrekkelijke rust van bijna tien jaar terug te keren met nieuw materiaal.

In verschillende wereldsteden doken de laatste weken namelijk posters op met het aan zijn artiestennaam verbonden symbool.