Cesar Zuiderwijk, drummer van Golden Earring, geeft op zondag 9 september met tweeduizend collega's een concert op het strand van Scheveningen. 

Speciaal voor de gelegenheid maakte hij het muziekstuk Four Horizons, dat twee uur duurt.

Ruim een kwart eeuw geleden speelde Zuiderwijk al eens met duizend drummers tijdens de Rotterdamse Wereldhavendagen.

"Dat optreden uit 1992 wilde ik altijd nog eens overtreffen." Dat lijkt nu te gaan lukken, tijdens de viering van het tweehonderdjarig bestaan van Scheveningen als badplaats.

Iedereen met drumervaring kon zich aanmelden voor het evenement. De slagwerkers zijn ingedeeld in vier werelddelen en spelen op Europese en Amerikaanse drumstellen of snaredrums, Japanse taiko's en tomtoms, Braziliaanse sambadrums en conga's of Afrikaanse djembés.

Zuiderwijk droomt van Guinness Book of Records

Hoe het concert uiteindelijk precies zal uitpakken, is ook voor Zuiderwijk een verrassing. "We horen het 's middags pas bij de repetitie. Alle drummers krijgen de stukken thuis om te oefenen. Met muzieknoten en audio voor wie geen noten kan lezen. We spelen in de voorstelling steeds een paar maten voor, waarna steeds meer drummers mee gaan doen. Zo kan het dus ook niet zo gauw fout gaan."

Voor de djembétrommels kan hij nog wel wat muzikanten gebruiken, meldt Zuiderwijk, die inmiddels droomt van een vermelding in het Guinness Book of Records.