Jalal Mansur Nuriddin is op 73-jarige leeftijd overleden. De Amerikaanse dichter, die als een van de grondleggers van de hiphop geldt, leed aan longkanker.

Nuriddin stierf op 4 juni in een ziekenhuis in de stad Atlanta. Collega-dichter en vriend Umar Bin Hassan heeft het overlijden van Nuriddin nu bekendgemaakt in de krant The New York Times.

Nuriddin was onderdeel van The Last Poets; een groep zwarte dichters uit New York die voortkwam uit de Amerikaanse burgerrechtenbeweging van de jaren zestig en zeventig. Ze droegen hun gedichten ritmisch voor, begeleid door de beat van trommels. Nuriddin kreeg de bijnaam "opa van de hiphop".

The Last Poets brachten in 1970 een eerste album met hun gedichten uit. Dat stond meer dan een half jaar in de hitlijst, ook al werden The Last Poets niet op de radio gedraaid.

Inspiratie

In 1973 volgde een soloalbum van Nuriddin, Hustlers Convention, waarop hij rijmende verhalen over het straatleven in New York vertelde, begeleid door muziek van Kool & The Gang. Het inspireerde onder meer de Wu-Tang Clan, Public Enemy en de Beastie Boys.

Nuriddin werd in 1944 geboren in de New Yorkse wijk Brooklyn. Hij heette bij zijn geboorte Lawrence Padilla, maar veranderde zijn naam toen hij zich tot de islam bekeerde.