Voor de zevende editie van Milkshake Festival zijn er verschillende duurzaamheidsmaatregelen genomen. Zo is er zaterdag 28 en zondag 29 juli in het Amsterdamse Westerpark geen vlees meer te koop, wordt pin-only geïntroduceerd en zijn bestek, borden en servetten biologisch afbreekbaar.

Dat heeft organisator Marieke Samallo vrijdag bekendgemaakt. "Milkshake staat voor liefde, respect en een betere wereld", legt ze uit. "Wij hebben bij Milkshake 30.000 mensen die komen eten, dan mag je als organisatie mensen inspireren. Het feest wordt niet nog toffer door 20.000 hamburgers."

Ook de maatregel om alleen nog maar te pinnen draagt volgens Samallo bij aan een betere wereld. "Geen munten betekent behoorlijk wat minder plastic productie en het is ook prettiger voor de bezoeker", denkt ze. "Die krijgt bovendien zijn eigen hardcup bij de bar uitgereikt. Deze kan gedurende het festival worden gebruikt en aan het einde weer worden ingeleverd, waarna statiegeld wordt terug gegeven."

Toiletten

Ook de toiletten worden duurzamer op het festival. In samenwerking met Ecotoilet en Waternet wordt fosfaat uit de ontlasting, die in de Dixies wordt opgevangen, gehaald. Voor aggregaten wordt gebruik gemaakt van biodiesel en speciaal voor het festival wordt met Slimstroomplan een Smart Power Plan ontwikkeld dat moet resulteren in minimaal elektriciteitsgebruik.