Het Dutch Harp Festival (DHF) in Utrecht heeft tijdens zijn vijfde editie, die komend weekend op het programma staat, een primeur: een harp met 49 snaren. Dat is bijzonder, want de grootste normale harpen die bestaan hebben er hooguit 47.

Harpist Rémy van Kesteren stelde vier jaar geleden aan een bouwer voor een harp te maken met extra snaren.

De Nederlander kreeg te horen dat je op een gewone harp niet zomaar twee extra snaren kunt aanbrengen, omdat dat niet goed uitpakt voor de klankkast. Er moest een nieuw instrument komen en dat resulteerde in de 'Réus 49'.

Van Kesteren bewerkte veel pianomuziek voor de harp, maar liep daarbij veelal stuk op het ontbreken van de lage a bij het snaarinstrument. "Zo kun kun je het pianoconcert voor de linkerhand van Maurice Ravel niet op een gewone harp spelen, maar op deze nieuwe wel."

"Met de lage tonen, meer klank en nog een demppedaal gaat er een wereld voor harpisten open", vertelt Van Kesteren.

Beest

Daar komt bovendien bij dat de harp beter te horen is in samenspel met bijvoorbeeld een orkest. Het nieuwe instrument is "een beest", aldus Van Kesteren, die er akoestisch en elektrisch zowel klassiek als pop mee gaat spelen. Ook gaat hij er eigen composities mee ten gehore brengen.

Het 70.000 euro kostende instrument is niet van Van Kesteren. Wel krijgt hij het komend weekend officeel in langdurig bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds, dat het liet bouwen door de Italiaanse harpfabriek Salvi.

De bouw was een ingewikkeld proces. Er kwam bij de tekeningen zelfs een medewerker van de ruimtevaartorganisatie NASA aan te pas. Van Kesteren reisde zelf ook herhaaldelijk naar Italië voor de ontwikkeling van de harp.