Helmut Lotti kan voor ieder optreden nog even nerveus zijn als tijdens zijn eerste concert, maar de Belgische zanger trekt zich "geen zak aan" van wat andere collega's van hem vinden.

"Als ik goed vind wat ik zing, dan ga ik ervan uit dat mijn collega's het niet slecht kunnen vinden. Ze kunnen hoogstens vinden dat het hun ding niet is", zegt de 48-jarige zanger in een interview in Humo.

Na zijn hoogtijdagen is Lotti bezig met het geven van concerten in kleinere zalen. Dat gaat hem een stuk beter af.

"Een vol Sportpaleis in Antwerpen gaf me wel een kick, maar na twintig minuten verloor ik de greep op het publiek. Wat Koen Wauters doet, grote menigtes mennen, kan ik niet. Meteen krijg ik het gevoel dat alles wat ik zie niet echt is, of beter: abstract. Ik heb een soort beslotenheid nodig, een overzichtelijke ruimte."

Zelfmoord

Ook gevoelige nummers komen volgens Lotti, wiens laatste album twee jaar geleden verscheen, in grote zalen niet altijd tot hun recht.

"Ooit heb ik Het meisje van de buren gemaakt, een liedje over zelfmoord, en toen ik het publiek met aanstekers zag zwaaien en meezingen, dacht ik: dit klopt niet. Eigenlijk verwacht ik vaak de ingetogenheid of de rust van een theaterpubliek. Ik zal wel ouderwets zijn."