Dj Fedde Le Grand (40) vindt de worsteling die zijn collega Avicii had met het artiestenleven herkenbaar.

Avicii werd 20 april op 28-jarige leeftijd dood aangetroffen in de stad Muscat in Oman. Volgens zijn familie kon hij de muziekwereld niet meer aan.

Le Grand vertelt vrijdag aan de Volkskrant dat hij begrijpt dat mensen niet snappen dat het artiestenleven zwaar is, "omdat zij alleen zien dat je uit een privéjetje stapt en twee uurtjes draait". "Je kunt niet verslappen, je muziek moet altijd in orde zijn. Dat levert veel stress op."

"Als je succesvol bent, komen er allerlei andere belangen bij kijken. Je manager en booker werken op provisiebasis, dus die willen dat je zo vaak mogelijk optreedt. Dat zag je ook in Avicii: True Stories, de documentaire over Tim (Tim Bergling is de echte naam van de Zweedse dj Avicii, red.).

Burn-out

Fedde Le Grand zegt dat hij zelf aan het begin van zijn carrière ook op elk festival en in elke club wilde staan, omdat dan alles nog spannend en nieuw is. "Maar te veel optreden leidt tot minder slaap en nog meer stress."

"Soms werd ik na drie uur slaap met een vreselijke kater wakker en ging ik meteen maar weer drinken, omdat ik wilde ontspannen voor een nieuwe show. Dat ritme hou je even vol, maar niet structureel. Na een tijdje is de tank leeg en krijg je een burn-out."

Die kreeg de dj in 2012, waardoor hij twee maanden niets heeft gedaan, vertelt hij in de krant. Doordat hij zijn levensstijl en reisschema heeft "omgegooid", kan hij nu beter met het artiestenbestaan omgaan.

Fedde Le Grand vliegt het land door op Bevrijdingsdag
175
Fedde Le Grand vliegt het land door op Bevrijdingsdag