Mariza geldt als een van de bekendste namen in het fadogenre, het Portugese levenslied. De zangeres ziet het echter niet zitten om door samenwerkingen met bekende artiesten de muziekstijl populairder te maken.

"Muziek moet je maken met je hart en ziel", zegt Mariza in gesprek met NU.nl. "Als je 'het' niet voelt bij een artiest met wie je mogelijk wil samenwerken, dan lukt het niet. Ik moet wel een connectie met iemand voelen."

De 44-jarige zangeres zong eerder samen met artiesten als Mika, Lenny Kravitz en Sting. "Met Lenny raakte ik zelfs bevriend", aldus Mariza over de zanger met wie zij negen jaar geleden samen op het podium stond.

Op 12 mei opent de Portugees-Mozambikaanse zangeres de finale van het Eurovisie Songfestival in Lissabon. "Een mooie representatie van Portugal", zegt de zangeres over de winst van Salvador Sobral in 2017, die ertoe leidde dat het land het festival dit jaar mag organiseren. "We gaan er een feestje van maken."

Intiem

Maar het liefst brengt de zangeres haar nummer in een zo intiem mogelijke setting ten gehore. "Tijdens de show praat ik graag met het publiek, alsof ik het tegen vrienden heb."

"De concertbezoekers zijn ook eigenlijk een soort vrienden, want ze willen me graag leren kennen. Veel artiesten presenteren zichzelf als ontastbaar. Ik probeer juist te laten zien dat ik normaal ben, net als ieder ander."

Tijdens haar gesprekken met het publiek wil Mariza ook uitleggen waar haar liedjes over gaan. "Ik zing in het Portugees en veel mensen spreken die taal niet. Dus ik vind het belangrijk om het gevoel van de liedjes over te dragen, zodat het publiek ze begrijpt."

Vooral het gevoel dat uit de nummers spreekt, hoopt zij hierbij over te brengen. "Iedereen heeft een ander leven, maar gevoelens zijn universeel en iedereen kan zijn eigen verhaal aan een liedje koppelen."

Carré

Carré, waar Mariza 28 april een optreden gaf, geldt ook als een van haar favoriete zalen. "Een prachtige plek", vindt ze. "De akoestiek is er geweldig, ook het publiek is er warm. Het voelt als thuis. Ik ben er inmiddels meerdere keren geweest en op een gegeven moment leer je de mensen daar ook kennen."

Haar nieuwe album Mariza is haar zevende studioalbum. "Al mijn albums gaan over een bepaald deel van mijn leven. Op dit album vertel ik hoe ik opgroeide, als vrouw, en leg ik mijn gevoelens en emoties hierbij uit."

Zo'n album maakt de zangeres niet om commerciële redenen, zegt ze. "Zo'n album maak ik echt voor mezelf. Het moet echt van mij zijn, ik wil laten zien wat mijn gevoelens zijn. Vervolgens presenteer ik het natuurlijk wel met trots aan het publiek en wil ik wel dat mensen het leuk vinden."