De Duitse muziekprijs Echo wordt opgeheven. De afgelopen twee weken ontstond er ophef rond de prijs nadat deze werd uitgereikt aan twee controversiële rappers.

Dat meldt de organisatie op de website. Donderdag 12 april werd de Echo, de belangrijkste muziekprijs in Duitsland, uitgereikt aan de rappers Kollegah en Farid Bang voor hun album Jung, Brutal, Gutaussehend 3.

Dat zorgde voor ophef, aangezien de twee muzikanten controversieel in Duitsland zijn vanwege hun antisemitische teksten.

Uit protest leverden meerdere Duitse artiesten hun prijs weer in bij de organisatie. Ook een lid van de adviesraad van de Echo's trok zich terug.

Homofobie

Dinsdag besloot de organisatie van de Echo Music Awards de prijs op te heffen. "Het bestuur is onbetwist van mening dat Duitsland, als derde grootste muziekmarkt ter wereld, nog steeds prijzen nodig heeft. We willen echter niet dat deze muziekprijs wordt gezien als een platform voor antisemitisme, minachting voor vrouwen, homofobie of het vervagen van geweld."

Volgens het bestuur is het merk "zo zwaar beschadigd" dat er een compleet nieuw begin nodig is. De muziekprijzen, waar naast de gewone uitreiking ook Echo Klassik en Echo Jazz onder vallen, worden anders ingevuld. Het bestuur is in overleg hoe dit precies moet gebeuren.