Zanger A Balladeer zegt ook benadeeld te zijn door Dotan

Marinus de Goederen, beter bekend onder de artiestennaam A Balladeer, zou ook zijn benadeeld door Dotan. Maandag bekende de zanger van de hit Home nepprofielen op sociale media te hebben ingezet om zijn muziek te promoten.

A Balladeer hintte op zijn Twitterpagina dat er iets speelde tussen hem en Dotan. Journalisten Niels Aalberts en Atze de Vrieze lichten dit dinsdag in hun podcast De Machine toe.

Aalberts zegt dat De Goederen met vier anderen achtergrondzang heeft opgenomen voor 7 Layers, het album waarmee Dotan grote successen behaalde. Hierop staat onder meer het nummer Home. Toen dit nummer een hit dreigde te worden, zou iemand van het platenlabel de achtergrondzangers hebben gezegd dat Dotan de achtergrondvocalen opnieuw heeft opgenomen.

Daarmee moesten de achtergrondzangers ook afstand doen van hun SENA-rechten, die ervoor zorgen dat de uitvoerende artiest betaald krijgt wanneer het nummer of het album wordt verkocht. Dit kan oplopen tot hoge bedragen wanneer iets daadwerkelijk een hit wordt, wat bij Home zeker het geval was. Het stond wekenlang in de toplijst met meest gedraaide nummers en werd ook gebruikt als themalied bij onder meer het WK voetbal. 

Song van het jaar

Er zouden rond de 100.000 exemplaren van het nummer verkocht zijn. Ook werd Home uitgeroepen tot Song van het Jaar bij 3voor12. Volgens De Vrieze en Aalberts zijn ook bij deze verkiezing nepprofielen ingezet om stemmen uit te brengen, maar de journalisten benadrukken wel dat zonder deze stemmen het nummer alsnog als winnaar zou zijn uitgeroepen.

Volgens De Goederen is hij nog steeds te horen op het nummer, merkte hij toen hij het terugluisterde. Hij zou nog een mail aan Dotan hebben gestuurd, maar hier niets meer op hebben gehoord.

Trollennetwerk

In een onderzoek van de Volkskrant dat zaterdag werd gepubliceerd, werden zo'n 140 fictieve accounts geïdentificeerd. De gebruikers achter deze accounts deden zich voor als fans van de zanger op Facebook, Twitter en Instagram. Ze gebruikten verzonnen namen en foto's die van bestaande mensen zijn gestolen. 

De accounts plaatsten likes en positieve reacties onder berichten die Dotan op sociale media had gezet. Bij sommige foto's van de zanger zou ongeveer de helft van alle likes afkomstig zijn van dit trollennetwerk. De positieve reacties moesten bestaande fans aansporen om ook positief te reageren.

Maandag gaf de zanger toe inderdaad enkele profielen te hebben opgezet aan het begin van zijn carrière.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUshop

Tip de redactie