Chris Cornell, de Soundgarden- en Audioslave-zanger die in mei 2017 op 52-jarige leeftijd overleed door zelfmoord, zou tot zijn daad zijn aangezet door medicijnen die hij niet had mogen krijgen.

Volgens zijn vrouw Vicky Karayiannis had Cornell last van een schouderblessure en schreef zijn arts benzodiazepine voor, kalmerende middelen.

In de Amerikaanse ochtendshow Good Morning America vertelde ze dat Cornell een herstellend verslaafde was en dat hij het medicijn nooit had mogen krijgen zonder dat een arts hem hierbij nauwlettend in de gaten hield, zo meldt TMZ.

Karayiannis zegt dat Cornell verslaafd raakte aan het medicijn, wat leidde tot een terugval en uiteindelijk zijn zelfmoord. Volgens de weduwe zou de zanger "dit zichzelf nooit in nuchtere staat hebben aangedaan, omdat hij van het leven hield."

Officiële doodsoorzaak

Hoewel de officiële doodsdoorzaak van Cornell zelfmoord is, geloofde zijn familie vanaf het begin dat de zanger niet opzettelijk zelfmoord heeft gepleegd, maar onder invloed van medicijnen een einde aan zijn leven heeft gemaakt.

De frontman van Soundgarden gebruikte angstremmers, die in uitzonderlijke gevallen een depressie juist kunnen verergeren. "Chris was een voormalig verslaafde en gebruikte daarvoor medicijnen. Mogelijk heeft hij meer dan de aanbevolen dosis gebruikt. De familie gelooft dat Chris niet wist wat hij deed," aldus de verklaring van de advocaat van de familie vlak na Cornell's dood.

Soundgarden

Cornell richtte in 1984 de band Soundgarden op, samen met gitarist Kim Thayil en bassist Hiro Yamamoto. De band kreeg een Grammy voor hun album Superunknown uit 1994. Op dit album staat ook hun bekendste nummer Black Hole Sun.

De band ging in 1997 uit elkaar, maar kwam dertien jaar later weer samen. In 2012 verscheen King Animal, het laatste album van de band.

Tussen 2001 en 2007 vormde Cornell samen met leden van Rage Against the Machine de succesvolle band Audioslave. De band bracht drie albums uit en ontving drie Grammy-nominaties.

Chris Cornell overleden: stem van de grunge-periode
64
Chris Cornell overleden: stem van de grunge-periode