Kensington heeft de Popprijs 2017 gewonnen. Dat is zaterdagavond bekendgemaakt op het festival Eurosonic Noorderslag in Groningen.

"Het was niet het jaar van de gitaarbands, maar er is een grote uitzondering", luidde het juryoordeel. De vijf uitverkochte concerten van de band in de Ziggo Dome werd als voorbeeld aangehaald.

"Eindelijk hebben ze hem gewonnen", zei presentator Frank van der Lende. Zanger Eloi Youssef sprak van een "kroon" na zo'n tien jaar hard werken.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro en een beeld van Theo Mackaay.

Vorig jaar won Martin Garrix de prestigieuze prijs, die daarvoor werd gewonnen door artiesten als New Wave (Lil' Kleine en Ronnie Flex), The Common Linnets, Anouk en De Jeugd van Tegenwoordig. 

De Popprijs wordt ieder jaar door Stichting Buma Cultuur uitgereikt aan bands of artiesten die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse popmuziek.

Ronnie Flex

Roosmarijn Reijmer kreeg eerder op de dag de Pop Media Prijs. Reijmer werkte tot vorig jaar als dj bij NPO 3FM.

Voor het eerst werd op het festival het Cultuurfonds Pop Stipendium toegekend. Daarmee wil het Prins Bernhard Cultuurfonds elk jaar een beginnende popband of popartiest stimuleren zich verder te ontwikkelen. Producer en multi-instrumentalist Jacco Gardner kreeg een beurs van 10.000 euro, Ronnie Flex en Pink Oculus elk 5.000 euro.