In Parijs is zaterdag massaal afscheid genomen van de afgelopen woensdag overleden Franse zanger Johnny Hallyday. Honderdduizenden mensen kwamen samen op de Champs-Elysées om hun laatste eer te bewijzen.

De rouwstoet, die werd begeleid door honderden motorrijders, voerde onder andere langs Hallyday's huis in een Parijse buitenwijk, de Arc de Triomphe en eindigde bij de kerk La Madeleine waar de begrafenisceremonie plaatsvond.

Onder andere president Emmanuel Macron hield een toespraak tijdens de plechtigheid. De band van Hallyday speelde in de kerk een aantal van zijn nummers.

De muzikant zal later begraven worden op het Caribische eiland St. Barth, waar hij en zijn vrouw Laeticia woonden.

Fransen bewijzen massaal laatste eer aan zanger Hallyday
57
Fransen bewijzen massaal laatste eer aan zanger Hallyday

Gezondheidsproblemen

Hallyday overleed woensdag op 74-jarige leeftijd. De laatste jaren kampte hij regelmatig met gezondheidsproblemen. Zo werd hij vijf jaar geleden in het ziekenhuis opgenomen met hartritmestoornissen.

In maart werd de diagnose longkanker bij hem vastgesteld, waaraan hij uiteindelijk is overleden. 

Legende

Al vanaf de jaren zestig is Hallyday, wiens echte naam Jean-Philippe Smet is, een van de bekendste Franse rock-'n-rollzangers. Hij brak door met Franstalige versies van rocknummers van artiesten als Elvis Presley, Eddie Cochran en Gene Vincent.

Tijdens zijn ruim vijftig jaar durende carrière nam hij meer dan duizend nummers op. Ruim honderd liedjes daarvan schreef hij zelf. De muzikant verkocht meer dan 110 miljoen albums, voornamelijk in Frankrijk, en ondernam 181 tournees. Ook speelde Hallyday in enkele films. 

Fransen nemen afscheid van zanger Johnny Hallyday