Frankrijk neemt zaterdag afscheid van de deze week overleden rocklegende Johnny Hallyday (74). Verwacht wordt dat honderdduizenden mensen de straat op gaan, als de kist met het stoffelijk overschot over de Champs-Elysées in Parijs wordt gereden.

De kist wordt begeleid door een stoet van honderden motorrijders. In de Madeleine-kerk vindt een plechtigheid plaats, waar president Emmanuel Macron zal spreken. 

De band van Hallday speelt in de kerk een aantal van zijn nummers. Later wordt de muzikant begraven op het Caribische eiland St. Barth, waar hij en zijn vrouw Laeticia woonden.

De laatste jaren kampte Hallyday regelmatig met gezondheidsproblemen. Zo werd hij vijf jaar geleden in het ziekenhuis opgenomen met hartritmestoornissen. In maart werd de diagnose longkanker bij hem gesteld. Woensdagochtend vroeg bevestigde zijn echtgenote dat de ziekte hem fataal is geworden.

Legende

Sinds de jaren zestig is Hallyday, wiens echte naam Jean-Philippe Smet is, een van de bekendste Franse rock-'n-rollzangers. Hij brak door met Franstalige versies van rocknummers van artiesten als Elvis Presley, Eddie Cochran en Gene Vincent.

Tijdens zijn ruim vijftig jaar durende carrière nam hij meer dan duizend nummers op. Ruim honderd liedjes daarvan schreef hij zelf. De muzikant verkocht meer dan 110 miljoen albums, voornamelijk in Frankrijk, en ondernam 181 tournees. Ook speelde Hallyday in enkele films, onder andere van regisseur Jan-Luc Godard.

Sinds zijn dood afgelopen woensdag hebben Franse radio- en televisiestations een groot aantal speciale programma's over hem uitgezonden.